Sitcom i biblioteksmiljö

Robin Karlsson är bibliotekarie på Degerfors bibliotek och drivande bakom bibliotekets kommunikation som just nu gör succé i sociala medier. Med den egna arbetsplatsen som utgångspunkt har han och kollegorna skapat hundratals filmer och givit det lilla folkbiblioteket en röst. Filmerna bjuder på skruvad realism med stor igenkänningsfaktor, lite som en riktigt bra bok som man inte vill lägga ifrån sig.
Vi ringde upp Robin Karlsson för ett kort snack.

Robin Karlsson är bibliotekarie på Degerfors bibliotek.

– Biblioteket är en miljö där det samsas mycket folk, alla är välkomna hit. Det lämpar sig bra för att skapa innehåll, sitcom i biblioteksmiljö, berättar Robin Karlsson.

Innan sin bibliotekarieutbildning studerade Robin Karlsson konstvetenskap och bildberättande och gick på konstskola. När han började som bibliotekarie i Degerfors 2018 hade biblioteket inga sociala medie-konton.

– Jag skapade konton och började följa andra, jag lade ut enstaka bilder… Våra inlägg gick snabbt åt ett humorhåll. Det var nog vår julkalender som blev den första lyckade filmsatsningen. Eftersom kollegorna tyckte att det var kul så fortsatte vi. Förutsättningen har alltid varit att steget är kort från idé till genomförande. Idéer ploppar upp och vi kan göra något av dem direkt. När vi märkte att ”den där filmen blev rolig” så gjorde vi en till i samma stil.

Hur trogna verkligheten är karaktärerna och deras relationer? 

– Vissa karaktärsdrag finns där, fast i filmerna blir allt mer skruvat. Om det är en konflikt mellan oss så förstorar vi upp den och gör något av den. Som exempelvis det här med skyltningen. Jag gillar svårare litteratur och det råder delade meningar om vi ska skylta med sådant som ändå bara riskerar att stå och bli hyllvärmare. Så vi gjorde en film där Harriet hypnotiserar mig till att skylta med deckare och bestsellers. Filmerna har blivit ett sätt att komma närmare varandra och få distans till konflikter. Det blir en ledigare känsla. Kollegorna får själva påverka sina repliker. Man kan inflika att ”sådär skulle jag aldrig säga” och vilja bre på. Sedan har vi märkt att vi efterhand börjat bete oss alltmer som våra rollfigurer, berättar Robin. 

Har filmerna påverkat aktiviteten på biblioteket?

– Jag har fått höra att vi når folk som inte skulle ha kommit hit annars, men jag har inte märkt någon större skillnad. De flesta av våra lokala följare använder Facebook och vi är större på Instagram. Det har börjat gå upp för folk i Degerfors att vi har ett bibliotek som är ganska populärt på Instagram. Majoriteten av våra följare kommer utifrån och verkar uppskatta att vi lyfter folkbibliotek i periferin. Det är ett fönster till den här lilla världen. 

Vilken roll har folkbiblioteket i det offentliga samtalet i en kommun?

– Det är ett öppet och tillgängligt rum som erbjuder det som ingen annan erbjuder. Jag tycker det är rätt fantastiskt att den minsta bruksorten har all den här fantastiska litteraturen. Det är fint.

Se filmerna på Degersfors biblioteks Instagram eller youtubekanal.

 

07.09.2023

Kim Eklöf

Försök att ha sönder något!

Äntligen en artikel om gamla bilar som lär ut något om modig kommunikation!

Läs mer...

01.03.2023

Theresa von Hofsten

Hur kommunicerar ett av världens främsta sjukhus?

Vi fick en pratstund med Sanne Jonsson på Karolinska universitetssjukhuset om värdet av kommunikation i vården.

Läs mer...

Rådgivning och strategi

Vi vägleder dig att använda filmmediet på rätt sätt för att uppnå dina affärs- och verksamhetsmål. Ibland kan film vara ett olämpligt verktyg, beroende på syfte, mål och förutsättningar. Då kommer vi att rekommendera dig en annan lösning.

Story

Att skapa starka berättelser är grunden för bra kommunikation. Vi vill sätta berättandet i fokus, för det är endast då vi kan vi beröra och ge tittaren en stark upplevelse.

Produktion

Vi kan hjälpa dig med all typ av filmproduktion. För oss som filmbyrå är det nämligen mål och syfte med kommunikationen som styr valet av filmformat, inte tvärtom.

Distribution och spridning

I dagens medielandskap måste distributionen vara en del i den kreativa processen för att du ska kunna få effekt av dina filmaktiviteter. Vi tar ansvar för att dina filmer får en optimal spridning utifrån de förutsättningar som du har.