5 tips för att filma en intervju

Här kommer 5 snabba tips för när du behöver filma en intervju.

1. Stabilitet

När du filmar en intervju eller en ”synk”, oavsett om det är med en mobiltelefon, en mindre digitalkamera eller en större, mer professionell kamera, så kan det vara bra att använda ett stativ. Anledningen till det är flera: Ibland kan det ta en liten stund att få till en bra tagning och då kan det vara skönt att slippa hålla i kameran under hela inspelningen. Vidare kan du klippa mellan flera olika tagningar ifall bilderna ser ungefär likadana ut.

2. Ljud

Det är lätt att tro att bildkvalitet är det viktigaste när du gör film. Men när du ska filma en intervju är det oftast för att personen du intervjuar har något intressant att säga. Så oftast är det mycket viktigare att få till bra ljud än en snygg bild. Se därför noga över ljudinspelningen och att ljudet låter bra. De vanligaste problemet är antingen att det låter för lågt eller ekar för mycket. Turligt nog löses oftast dessa problem med en och samma lösning: använda en extern mikrofon som placeras så nära intervjuobjektets mun som möjligt. Det kan vara en handmikrofon, en så kallad ”mygga” som kan klippas fast i intervjuobjektets krage eller en riktad mikrofon som placeras strax utanför bild riktad mot personens mun. Nu för tiden finns flera mikrofoner som kan kopplas direkt till mobilen.

3. Ljus eller belysning

Så, nu har du ordning på hur det låter. Dags att börja fundera på hur det ser ut. Det finns speciella filmlampor, men oftast går det lika bra att använda ett fönster för att lysa upp det som ska filmas eller helt vanliga lampor som redan finns i det rum där intervjun äger rum. Ljuset från ett fönster en molnig dag ger det absolut bästa ljuset. Om du ska använda vanliga lampor var observant på “värmen” på ljuset som lamporna avger. Om du blandar ljuset från en väldigt gul lampa med det vita ljuset utifrån kan bilden upplevas som lite konstig. Försök därför att använda ljuskällor med samma färgtemperatur. Det är enkelt att dra slutsatsen att desto mer ljus, desto bättre och att då borde det ju vara optimalt att gå ut och filma en solig sommardag för att få den bästa bilden. Men faktum är att det oftast inte alls blir särskilt bra att filma intervjuer i direkt solljus. Ofta kan solen blända personen, göra ansiktet blankt av svett eller göra att ljusa ytor i bild, exempelvis husfasader ”fräts ut” vilket betyder att det blir för ljust för att kameran ska kunna fånga någonting annat än endast vitt. Ett annat problem kan vara att intervjuobjektet får hårda skuggor i ansiktet och det ser ofta inte så trevligt ut. Ljusskillnaderna mellan det mörkaste och det ljusaste i bild ska helt enkelt vara lagom. Ska du filma utomhus, gör det när det är lite lite molnigt, så får du en fin spridning av solljuset.

4. Klippbilder

Ibland kan det vara svårt för intervjuobjektet att klara av att säga allt för långa saker framför kameran. Dessutom är det inte ovanligt att delar av intervjun behöver klippas bort för att hålla ner längden på den slutgiltiga filmen. För att undvika att det blir ett klipp i bild där intervjuobjektet i ena stunden sitter eller tittar åt ett håll och i nästa stund gör någonting helt annat kan det vara bra att säkra upp med några klippbilder eller ”inklippsbilder” som helt enkelt klipps in i filmen där skarven annars hade synts. En klippbild kan som exempel vara intervjuobjektets gestikulerande händer, en miljöbild som visar platsen intervjun äger rum på eller helt enkelt det som personen pratar om just då. Låt oss säga att intervjun handlar om vilka som vann årets contentbyrå 2019. Då kan detta vara ett bra tillfälle att visa ett filmklipp eller en bild på Populate.

5. Ta om – korta ner

När du filmar en intervjufilm där du vet att slutresultatet – alltså den färdiga filmen – ska vara en viss längd så kan det vara bra att ha det i åtanke när du förbereder dig inför intervjun och under själva inspelningen. Förbered med att räkna på hur många frågor som kommer ställas och hur långa du tror att svaren kommer att bli. Jämför sedan det här när du väl sitter på inspelningsplatsen. Hur långa blir svaren? Går de att korta ner och konkretisera? Lyssna på svaren och ställ samma fråga igen, be intervjuobjektet att korta ner eller kom med förslag på hur det kan kortas ner. Det är inte ovanligt att samma fråga får ställas flera gånger innan du får ett svar som har den perfekta balansen av tydlighet och längd. Var inte rädd för att ta om: Du kan inte ha för mycket material med sig hem men däremot så kan det bli för lite. På det här sättet så går det att välja när filmen sedan ska klippas ihop.

Lycka till!

07.09.2023

Kim Eklöf

Försök att ha sönder något!

Äntligen en artiklar om gamla bilar som lär ut något om modig kommunikation!

Läs mer...

21.04.2023

Theresa von Hofsten

Sitcom i biblioteksmiljö

Robin Karlsson är bibliotekarie på Degerfors bibliotek och drivande bakom bibliotekets kommunikation som just nu gör succé i sociala medier.

Läs mer...

Rådgivning och strategi

Vi vägleder dig att använda filmmediet på rätt sätt för att uppnå dina affärs- och verksamhetsmål. Ibland kan film vara ett olämpligt verktyg, beroende på syfte, mål och förutsättningar. Då kommer vi att rekommendera dig en annan lösning.

Story

Att skapa starka berättelser är grunden för bra kommunikation. Vi vill sätta berättandet i fokus, för det är endast då vi kan vi beröra och ge tittaren en stark upplevelse.

Produktion

Vi kan hjälpa dig med all typ av filmproduktion. För oss som filmbyrå är det nämligen mål och syfte med kommunikationen som styr valet av filmformat, inte tvärtom.

Distribution och spridning

I dagens medielandskap måste distributionen vara en del i den kreativa processen för att du ska kunna få effekt av dina filmaktiviteter. Vi tar ansvar för att dina filmer får en optimal spridning utifrån de förutsättningar som du har.